Zdravo nošenje – zdravi kukovi

Napisala: Josipa Brkić

14. 2. 2014.

Održite bebine kukove zdravima pravilnim nošenjem

Prvo pravilo zdravog nošenja odnosi se na kukove i glasi: Kada nosite bebu, kukovi moraju biti u otvorenom položaju, a bedra podržana od guze do pregiba koljena. Komplicirano? Nije niti najmanje…
Normalan položaj fetusa u materniciSvaka zdrava beba, kada je krenete podizati ima prirodan refleks da savije koljena i odigne noge u kukovima u čučanj, pa izgleda kao mala hvataljka. Osim što je nama koji pripadamo u skupinu primata prirođeno da nosimo i budemo nošeni, pa zauzimamo takav položaj, on je iz još jednog razloga važan i potreban. Beba je u maternici provela dug period u fetalnom položaju i u njemu su oba kuka i koljena savijena. Kako bi osigurali nesmetan i kvalitetan razvoj bebinih kukova, moramo dopustiti zglobovima da se ispravljaju svojim prirodnim putem, što može trajati nekoliko mjeseci (bebe rođene na zadak možda će trebati malo više vremena da isprave svoje kukiće prirodno).
Zglob kuka izgleda kao čašica u kojoj je lopta. Prvih bebinih mjeseci, loptica leži u svom postolju poprilično labavo. Razlog tome je što su bebe prirodno fleksibilne i rubovi čašice su meki poput ušne hrskavice. Ako kukove forsiramo u ispravljeni položaj suviše rano, loptica može trajno deformirati rubove naše čašice, odnosno postolja u kojem se nalazi i tako nastaje displazija kukova. Drugi scenarij preuranjenog ispravljanja kukova može uzrokovati da tokom vremena loptica ispadne iz postolja i onda imamo dijagnozu dislokacije kuka. Niti jedno niti drugo ne želimo, bez obzira što nije bolno, no baš zbog toga, ovakve deformacije mogu proći neopaženo sve do vremena prohodavanja, a kasnije u zreloj dobi vratit će nam se kao artritis, koji ipak boli.
Rizik dislokacije kuka ili displazije kukova najveći je prvih par mjeseci bebina života. Do svog šestog mjeseca većina beba udvostručila je svoju veličinu, kukovi su razvijeniji i ligamenti snažniji, pa su time i manje šanse da dijete razvije displaziju kukova.
Najgore što možete napraviti bebinim kukovima u fazi dok je još novorođenče je da forsirate ispruženi položaj nogu, ravnajući koljena i kukove dok su noge jedna uz drugu. Takav položaj potpuno je suprotan od položaja koji je beba imala u maminu trbuhu. Još je  pogubnije za kukove ukoliko takav položaj održavate dugo vremena. Zdravo postavljanje bebinih kukova izbjegava u potpunosti položaje koji mogu pridonijeti ili uzrokovati deformacije poput displazije ili dislokacije kukova. Najzdraviji i najbolji položaj je kada kukovi padaju ili se prirodno šire, okrenuti u stranu, podržanim bedrima i savinutim koljenima. Ovaj opkoračeni položaj zovemo položaj čučnja ili žabice. Slobodna kretnja kukova, bez forsiranja spajanja nogu jednu uz drugu, pomaže prirodan razvoj bebinih kukova.
Primjer nošenja u Mei Tai nosiljkama:

 

1. Bedra nisu podržana do koljenskog zgloba.

Pritisak na zglobove kukova može pridonijeti

displaziji kukova.

 

 

 

 

 

2. Bedro je potpuno zaštićeno sve do koljenskog zgloba. Pritisak na zglob kuka je minimalan zbog položaja gdje su noge raširene, podržane i kuk je u vrlo stabilnom položaju.

 

 

 

 

 

Kako sa nosiljkama? Neke nosiljke mogu nehajno sprječavati zdrav razvoj kukova, forsirajući iste u nepovoljan položaj, pogotovo ako se koriste redovito i dugo vremena. Svaka nosiljka koja  obuzdava bebine noge zadržavajući ih u nezdravom položaju može se smatrati potencijalnim rizikom abnormalnog razvoja kukova. Vrlo je važno procijeniti bebinu veličinu prema nosiljci kako bi u svakom trenutku kukovi bili zaštićeni od nepovoljnog položaja. Ako niste sigurni da li nosiljka dobro podržava kukove vaše bebe, posavjetujte se sa stručnjakom.

Primjer nošenja u Sling nosiljkama:

Nepreporučljiv položaj nogu bebe u Sling nosiljci

1. Nosiljke za bebe i djecu, koje forsiraju

položaj gdje su noge skupljene jedna uz

drugu mogu pridonijeti displaziji kukova.

 

 

 

 

 

Preporučljiv položaj nogu bebe u Sling nosiljci

 

2. Nosiljke za bebe moraju podržavati

bebina bedra dopuštajući nogama da

budu raširene i na taj način drže kukove

u povoljnom i stabilnom položaju.

Pa kada se pitate zašto su PixieKid© nosiljke toliko široke na području bebine guze, to je upravo iz razloga da vašoj bebi osiguramo najbolje moguće uvjete za zdrav i nesmetan razvoj.