Kralježnica od C do S Ili osnove razvoja kralježnice

Napisala: Josipa Brkić

14. 3. 2014.

Iako obje kralježnice imaju 33-34 kralješka, od čega 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih, kralježnica novorođenčeta poprilično se razlikuje od kralježnice odrasle osobe. Štoviše, novorođenačka kralježnica razlikuje se i od kralježnice jednogodišnjeg djeteta.
Zdrava odrasla kralježnica ima četiri zavoja (kurvature): jedan na vratu, jedan po sredini leđa, jedan u donjem dijelu leđa i bazni kralježni (vratni, slabinski, prsni i križni). Vratni i slabinski zavoj su konveksni prema naprijed, dok su prsni i križni konveksni prema natrag.

Jedan, dva pa četiri zavoja
Dok je u maminom trbuhu, bebina kralježnica razvija se iz jednog jedinog zavoja, a po rođenju ima dva: jedan po sredini leđa i križni. Ta dva zavoja zovemo osnovnim zavojima. Zapravo, bebina leđa su u formi male planine.  Vratni i slabinski zavoji razvijaju se kasnije, i oni su sekundarni zavoji.  Vratni zavoj razvija se od trenutka kada bebini vratni mišići ojačaju i ona počinje dizati svoju glavu. Zavoj u lumbarnom dijelu kralježnice kreće sa razvojem u isto vrijeme kada beba propuže. Ta četiri zavoja iznimno su važna u odrasloj i dječjoj kralježnici od prvog dana ispod našeg Sunca. Svaki naš najobičniji korak, zahvaljujući gravitaciji, poprilično je stresno iskustvo za naša leđa. Kralježni zavoji apsorbiraju udarac tijela na površinu (da, koraci su zapravo udarci) i tako zapravo sprječavaju ozljede kralježnice.

Fetalni položaj

Bebe ne leže ravno. Osim ako ih ne natjerate ili ne umotate. Prirodan položaj tijela bebe je fetalni položaj i taj položaj tijela će uvijek ostati položaj koji je najumirujućiji (sklupčate se ponekad sad i kad ste veliki, zar ne?) Jer, kako smo ranije rekli, bebe imaju dva zavoja, ta dva zavoja opisuju slovo „C“. Beba će u ležećem položaju privući svoje noge prema prsima kako bi njihova kralježnica zadržala tu prirodnu „C“ formu.  Zato su bebe, recimo, sklupčane, jer gravitacija još nije došla po svoj danak i darovala im potrebu za još dva zavoja. Kada spava, položaj tijela joj nije kao da je tata žabac poljupcem pretvoren u princa, nego su nožice otvorene i uzdignute u M. Nemojte nikako forsirati drugi položaj jer time stvarate pritisak na prirodan razvoj kralježnice. To, naravno, ne znači da nikada ne smijete poleći bebu na ravnu površinu, no pokušajte umanjiti vrijeme koje beba provodi u tom položaju (zato je spavanje na trbuhu ili boku daleko veseliji scenarij za „C“ kralježnicu).

Pozitivan tjelesni razvoj
Kada držite novorođenčad u uspravnom položaju, omogućavate im da vježbaju kompenzacijske pokrete. Na primjer, kada hodate, stanete ili se okrećete s bebom u naručju, bebino tijelo prirodno radi protiv gravitacije kako bi se zadržalo u položaju u kojem trenutno jest, odnosno održava ravnotežu. Time spontano pojačava mišićnu snagu i baždari finu motoriku. Istina je da su ravnoteža, mišići i motorika još u ozbiljnim pelenama, ali jako brzo uče.
Jednu stvar koju beba nije morala naučiti i dio je bebinog prirodnog instinkta  su refleksi – svaki put kada primate svoju bebu – njene noge zauzimaju položaj hvataljke, pripremajući se da vas obgrle u najudobnijem, najsigurnijem i toplom položaju.  Uz palmarni i plantarni refleks, odnosno refleks hvatanja, bebino tijelo spontano radi sve kako bi se „zahvatilo“ uz mamu. Takvo ponašanje zapravo nam govori kako su novorođenačka tijela  već rođenjem prilagođena uspravnom nošenju okrenuta prema majkama, bez obzira što nemaju pojma kako gravitacija djeluje.  Nošenjem prsa o prsa štitimo i bebine vitalne organe. U ljudskom tijelu receptori za regulaciju temperature puno su učinkovitiji na našim leđima, pa umjesto da „čuvamo leđa“ svojoj bebi, trebamo čuvati ovo naprijed.

Formula za „S“

„S“ oblik kralježnice razvija se kako beba raste. Nošenjem prsa o prsa potičemo taj zdravi razvoj,  „peglanjem“ djece unazađujemo. Dijete ćete upoznati sa gravitacijom prvog dana kada ga podignete uspravno i od tog dana će njegovo tijelo raditi sve kako bi uspješno surađivali čitav život. Od dva zavoja na kralježnici s kojima se rodilo, čim nauči podići i držati svoju glavu razvijati će treći zavoj. Proći će godina, nakon koje će naći zajednički jezik sa gravitacijom i samostalno odšetati u potragu za posljednjim zavojem koji će do puberteta oblikovati savršenu „S“ kralježnicu.  Sve to zahvaljujući tome što ste poštivali ono malo „C“ sa početka priče o zdravoj kralježnici.