Što sve PixieKid© nosiljke imaju i znaju

Napisala: Josipa Brkić

10. 6. 2010.

Ogledalo test
Nošenje novorođenčadi, beba i djece je iskonsko. Potreba koju imaju i roditelj i dijete i koju dijele svakodnevno i ovise jedno o drugome da bi je ispunili.  Lako je nositi malenu, sitnu bebu na svojim velikim i snažnim rukama, ali kada to postane svakodnevnica i to, iz dana u dan sve teža svakodnevnica, morate pomoći svojim rukama i svojim leđima.
Naljbolji način nošenja djece je, naravno, onaj na rukama. Djetetu pružate potpunu potporu na baš one dijelove tijela koje treba dobro, sigurno i  udobno poduprijeti.  Bebi je udobno, vi spontano držite bebu u naručju u položaju koji je najbolji za njezin dobar razvoj, a istovremeno, nakon dužeg  nošenja, krivite svoju kralježnicu, opterećujete leđa i ruke i sve to uglavnom na 3 do 4 dodirne točke. Upravo iz tog razloga izmišljene su nosiljke za bebe. Dakle, bebi ne treba nosiljka, njoj je sasvim ok dok vi izdišete od napora, ali ne želite bebu ispustiti jer vam je stvarno lijepo u tom zagrljaju, lijepo vam je tandemski rješavati dnevne obveze i sasvim sigurno znate da dok je u vašem naručju, beba neće negodovati i neće zaplakati – jer ima sve što joj treba upravo tu- kod vas. I onda, umjesto da pribjegnete čeličenju svojih živaca i vježbanju bebinih pluća, odlučujete se na nosiljku, ako je već od prije nemate u svojoj kolekciji za bebin dolazak  jer su vam svi roditelji koje znate između ostalog rekli : “imaj dobru nosiljku jer ćeš se nanositi.”

Što je to uopće dobra nosiljka? Kako mogu definirati dobru nosiljku i po kojim kriterijima?  Nosiljku definirate prema sebi, svojoj bebi i zajedničkim navikama – što znači da trebate odabrati nosiljku koja vam savršeno pristaje.
Prvi kriterij za odabir nosiljke vam mora biti : Odmah do najboljeg- nosiljka mora u svim položajima nošenja koje podržava kopirati vaš položaj ruku u kojem ste do sada nosili bebu.
Pogledajte se u ogledalu dok držite svoje dijete u naručju, stavite bebu u položaj dojenja (odnosno ležeći položaj) i obratite pozornost u kakvom je luku bebina kralježnica dok je ljuljuškate ili hranite, zatim je prebacite u položaj prsa o prsa, naslonite njeno tijelo o svoje i poduprite guzu i kukiće- ovdje se koncentrirajte na položaj bebinih nogu i kukića koji su u položaju čučnja.
Okrenite bebu na svoj bok i primjetite kako vas je obgrlila nožicama oko struka i u kojem su odnosu i ravnini bebina koljena i guza.
Zatim bebu okrenite od sebe, leđima naslonjenu na vaša prsa- ovdje ste, držite li bebu s obje ruke ili samo jednom, potpuno poduprli  bebinu guzu i kukove, podigli nožice u čučanj i obgrlili bebina prsa kako bi je bez njezina  dodatnog napora zadržali u tom položaju. Krenimo od ovog položaja ne koristeći ruke. Jako je važno znati da NE POSTOJI nosiljka koja može u potpunosti preslikati položaj vaših ruku i pridržavati bebu na ovaj način bez da se ona sama ne mora truditi da se zadrži.  Jedne će nosiljke  imati preveliki otklon do vašeg tijela i time operećivati malu kralježnicu, a druge će opterećenje prenositi na bebine kukove, ne podižući noge u žabicu i radeći veliki teret na nerazvijeni dojenački pelvis. Najbolje riješenje za ovaj način nošenja je- nosite bebu isključivo na rukama kada je okrenuta od vas. Malo ćete istraživati, igrati se, a zatim ćete se koncentrirati na druge – jednako važne položaje.
Nosiljke koje se potpuno prilagođavaju vama i bebi su meke nosiljke kao marama i Sling. Njih je toliko lako prilagoditi tijelu, da beba gotovo uopće ne osjeća razliku od ranijeg nošenja na rukama, ali vi je itekako osjećate. Potpuno rasterećenje ruku, olakšanje na leđima, budući da se sva ta malena težina rasporedila preko cijelog torza, imate osjećaj kao da ne nosite apsolutno ništa- samo onu divnu senzaciju od ranije- zagrljaj vaše bebe.
Ako vam je potrebno nešto kompaktnije, čvršće, a opet da ispunjava sve uvjete, imate na izbor strukturirane nosiljke. Od onih koje se vežu pa se lakše prilagođavaju vama, do onih koje  se kopčaju, ali opet dobro drže u praksi. Nažalost, pri odabiru ovakve nosiljke, lako će vam se dogoditi da odaberete krivo. Zato, kada se nađete pred takvim nosiljkama, sjetite se vaše malene šetnje ispred ogledala i provjerite u praksi koliko vjerodostojno određena kompaktna nosiljka podržava, pridržava i osigurava dobar i kvalitetan položaj nošenja za bebin razvoj i vašu komociju. Postoje izvrsne nosiljke ovog tipa, a mi smo vam upravo odali trik kako prepoznati najbolju nosiljku na svijetu za najbolje dijete na svijetu 🙂

Uživajte u sigurnom i zdravom nošenju uz PixieKid© Mei Tai nosiljke.