Kad te vrijeme prevari ili PixieKid© šetnja po kiši

Napisala: Josipa Brkić

21. 10. 2013.
Idealno bi bilo da danju sja sunce, temperatura zraka ne pada ispod 25°C, da uvijek postoji osunčana i sjenovita strana šetnice…pa da biraš kako ti je drago, sa naočalama na nosu i šeširićem na bebinoj glavi. Da ptičice cvrkuću, da su stopala bosa i prstići mašu zrakom. Najbolje bi bilo da su večeri ugodne i prozori otvoreni, da smo po cijele dane vani na otvorenom skupljajući D vitamin na najprirodniji način. Da, bilo bi najbolje da je tako.
Ali tako nije i jesen je stigla veličanstvena u svim svojim bojama. Jesen sa gumenim čizmicama i kišobranima, jesen sa jutarnjom maglom i hladnjikavim nosićem iz kojeg možda, prvi put u životu, curi mali šmrkljić. Planirate li se zatvoriti u sigurne temperature svog doma, sa idealnom količinom vlage u zraku i bez straha od prokišnjavanja? Nemojte. Dajte svojoj bebi iskustvo prve jeseni iz sigurnosti vašeg zagrljaja, radije nego iz kolica sa ceradom i debelom dekom preko nogu, koja uvijek tako uporno klizi sa mjesta gdje je utaknuta. Izaći vani na kišu ili vjetar nije nikakav problem ako se dobro pripremite za šetnju, a svježi jesenski zrak dobrodošao je za jačanje bebinog imuniteta. Ne treba vam oprema svemirskog ratnika, dvadeset slojeva odjeće, bunda i cerada. Sve što vam treba je vaš Sling ili Mei Tai nosiljka. Padne li kiša, treba vam i kišobran. I to je to. Bebu nikako nemojte pretjerano zabundavati u strahu da će joj biti hladno. Lako je procijeniti kako obući bebu– obucite ju kako oblačite sebe. To vrijedi isključivo i samo kada bebu nosite u PixieKid nosiljci. Beba samostalno puno teže proizvodi tjelesnu toplinu nego što to rade odrasli, ali kada je u vašem zagrljaju, vi ćete kompenzirati eventualni nedostatak topline svojim tijelom i bebi biti hodajući radijator. Ne postoji naprava ili dječja oprema koja će bebu bolje grijati od vašeg tijela, a ruke će vam u svakom trenutku biti slobodne. I ono što je najvažnije, bit ćete neograničeno pokretni. Ući u gradski prijevoz, zaobići lokve, prijeći cestu, proći kroz gužvu ili uske nogostupe koji su postali divlje parkiralište – ništa od toga vam neće predstavljati problem. Štoviše, nećete niti razmišljati o svemu tome i uštedjet ćete vreću živaca.
Dakle, s jedne strane grije mama ili tata, s druge nosiljka.  Bojite li se da bebi leđa nisu dovoljno topla, pretvarajte se da ste trudnica. Obucite malo veću jaknu kojom možete zakopčati i sebe i bebu istovremeno, što znači da ste nosiljku i bebu stavili prije nego ste obukli jaknu. Utoplite bebine nožice i glavu, a sve ostalo bit će potpuno sigurno od utjecaja tih nezgodnih vremenskih uvjeta koji više i nisu toliko nezgodni, zar ne?
Prevarilo vas je vrijeme? Prevarite vi njega!