Odabir nosiljke – Što trebate znati

Napisala: Josipa Brkić

26. 9. 2011.

Prije nego uopće krenete u potragu za nosiljkom za vašu bebu, jako je važno znati na što trebate paziti kod odabira i kupovine jer odabir krive nosiljke može jako i ozbiljno naštetiti vama, a ponajviše razvoju vaše bebe.  Nosiljka nije bilo kakva torba u koju ćete ubaciti svoje dijete i osloboditi težinu s ruku, a postoji mnogo nosiljki koje upravo čine to – jednostavno rasterećuju vaše ruke, ali istovremeno napinju leđa i kralježnicu i stvaraju neprirodan raspored tereta. Nemojte nikada dopustiti da vama ili vašoj bebi tijekom nošenja bude neudobno. Važno je odabrati nosiljku koja će u potpunosti odgovarati vašim potrebama i biti besprijekorno prikladna za bebinu dob i motorički razvoj.

Ukoliko kupujete nosiljku s naramenicama, one trebaju biti dovoljno široke i ispunjene kako bi amortizirale vaše kretnje. Naramenice se moraju zatezati toliko da poptpuno privuku nosiljku uz vaš torzo. Dovoljno širok struk koji se veže ili kopča će pojačati udobnost.

Kod strukturiranih nosiljki, poznatih još  kao i “klokanice” jedna od najvažnijih stvari na koje trebate obratiti pozornost je širina sjednog dijela. On ne smije biti uži od 20 cm, što je širi to bolje. Naime, beba u nosiljci ne smije sjediti, stoga u nosiljci MORA imati položaj nogu kao da je u čučnju, s koljenima iznad razine guze u položaju žabice, te rub nosiljke treba biti točno na pregibu bebina koljena.

Bebine noge vas moraju obgrliti umjesto da su izbačene prema vani. Nemojte dopustiti da beba visi u nosiljci, niti da joj se kralježnica iskrivljuje u slovo S. Beba u nosiljci tijelom mora doslovno biti priljubljena uz vas tako da između vas i bebe smije stati vaš ispruženi dlan, ništa više od toga. Kralježnica će u tom slučaju, gledajući iz profila, biti u laganom slovu C i to je prirodan položaj bebinih leđa.

Nošenje bebe od sebe, u položaju gdje su bebina leđa na vašim prsima, bez obzira što se često propagira, nije položaj koji bi vam bilo koji stručnjak pedijatar, fizijatar ili ortoped preporučio.
Jedini način da tako nosite svoju bebu je onaj na rukama ili položaj buddha u sling marami, no za taj položaj beba mora imati dobru kontrolu vratnih i većeg dijela leđnih mišića.

Nošenje bebe u položaju prema vani u klasičnoj klokanici nije položaj koji se preporučuje.

Najvažniji razlog protiv nošenja prema vani je nemogućnost nosiljke da kopira položaj ruku kada nosite bebu u tom položaju u kompaktnoj nosiljci.

Jedne će nosiljke dobro zaštititi leđa i povući bebu prema vašim prsima, dok će im noge visjeti.

Druge će pak nosiljke uspješno riješiti položaj nogu i kukova sa širokim ukrojem na tom području, ali baš iz tog razloga nećete moći privući bebu svom tijelu, pa će beba biti nagnuta prema naprijed i visjeti cijelim tijelom, napinjući svoje nezrele mišiće da se održi u uspravnom položaju.

Položaj “prema vani” zapravo je istraživački položaj i u tom položaju aktivno sudjelujete s bebom. To nije položaj u kojem će beba moći zaspati, odmoriti ili provesti dulje  vrijeme. Dok nosite bebu na rukama u tom položaju, korisitite ga samo kad apsolutno ništa drugo ne radite.

Kad treba obaviti neke obveze, sigurno ćete bebu okrenuti u vama lakši i prirodniji položaj – prsa o prsa ili na bok. Iz istog razloga nećete bebu niti u nosiljci nositi kao štit ispred sebe,  nezaštićenu od vjetra, sunca ili nasrtaja nepoznatih ljudi oduševljenih vašim djetetom. Isto tako, nećete opterećivati svoju kralježnicu tim položajem, jer će vam, ipak, vaša kralježnica trebati još jako dugo. Kada odabirete nosiljku, jednako je važno biti informiran za koju je dob nosiljka izrađena.

 

1. Bedra nisu podržana do koljenskog zgloba. Pritisak na zglobove kukova može pridonijeti displaziji kukova.

2. Bedro je potpuno zaštićeno sve do koljenskog zgloba. Pritisak na zglob kuka je minimalan zbog položaja u kojem su noge raširene, podržane i kuk je u vrlo stabilnom položaju.

 

 

 

Većina strukturiranih nosiljki ima ograničenu početnu i konačnu dob beba za koje je konstruirana i vrlo je važno da ne prelazite tu granicu niti za milimetar. Neke strukturirane nosiljke ponudit će vam dodatak za novorođenče ili posebne načine namještanja nosiljke za malu ili vrlo veliku djecu.

Meke nosiljke, poput sling marame ili marame nemaju dobnu granicu i njihovo korištenje zapravo ovisi o tome koliki teret vaše tijelo može podnijeti. No isto tako, prema motoričkom razvoju bebe i njezinoj dobi, birat ćete i položaje nošenja koji su za tu dob prilagođeni i preporučeni.

 

Nepreporučljiv položaj nogu bebe u Sling nosiljci

1. Nosiljke za bebe i djecu koje forsiraju položaj gdje su noge skupljene jedna uz drugu mogu pridonijeti displaziji kukova.

Preporučljiv položaj nogu bebe u Sling nosiljci

2. Nosiljke za bebe moraju podržavati bebina bedra, dopuštajući nogama da budu raširene i na taj način drže kukove u povoljnom i stabilnom položaju.

PixieKid© škole nošenja i babyhandlinga odlično su mjesto za stručne informacije o korištenju nosiljki, prednostima nošenja i važnostima faze naručja.  Na školi ćete dobiti sve informacije koje će vam olakšati odabir i dati bezbroj savjeta koji su vam potrebni da odaberete baš ono što vam treba. PixieKid©škole su besplatne za sve trenutne i buduće vlasnike PixieKid©nosiljki.