Ljetovanje s bebom – Kako se pripremiti?

Napisala: Josipa Brkić

29. 6. 2011.

Ako je nadolazeće ljeto vaše prvo ljetovanje s bebom, već nakon par minuta pakiranja za odlazak na more, shvatiti ćete da vam je za taj tjedni boravak  potreban, u najmanju ruku kamion za selidbu, kako bi utrpali sve potrebne stvari (a i one nepotrebne, zlu ne trebalo) i mirno krenuli prema Jadranu. Prtljažnik karavana, za koji ste se tek prošle godine trampili i predali svoj mali gradski auto zbog manjka mjesta, sada u vašim očima ima odlike bicikla. Očajni ste, ljuti i na rubu odustajanja?  Ako vas išta tješi – dogodine će biti lakše (osim ako ne odlučite nositi dječju hranilicu, viper i dvorišnu ljuljačku ili trampolin).

Istina je vrlo jednostavna, iako teška za prihvatiti. Na moru vam doista treba minimalno stvari.


Zamislite svoj dan na odmoru i zamislite stvari koje svakodnevno koristite. Sada izbacite pola tih stvari. Od dječje opreme ono najnužnije su kolica i lagana nosiljka poput Slinga. Sve ostalo i ako vam bude nedostajalo, lako je nabavljivo i u mjestu gdje idete, ukoliko se ne radi o opustjelom otoku na neistraženom dijelu Jadranskog mora.

Kolica će poslužiti za dnevna i noćna spavanja (a beba može spavati i s vama u krevetu), za odlaske na jutarnju kavicu ili dnevni objed u obližnji kafić ili restoran.  Sling nosiljka će baš na ljetovanju pokazati svoje skrivene talente i poslužiti vam za sve nevjerovatne prilike, tako da će zapravo biti unaprijeđena u univerzalno sredstvo protiv ljetnih boljki.

Ako nabavite laganu pamučnu ili lanenu sling nosiljku, nositi ćete vašu bebu do plaže koja je vrlo često nepovoljno mjesto za kolica ukoliko je šljunčana ili pješčana. Prirodni i lagani materijali poput pamuka i lana vrlo brzo i lagano upijaju vlagu te je isparavaju jednakom brzinom da se nikada ne preznojite dok se nosite. Onda kada stignete na plažu vaš Sling će poslužiti ili kao podloga za igru ili kao sjenilo protiv sunca  i na kraju kao lagano pokrivalo ako beba zaspi na plaži.

Dojite li, sa Slingom ćete to napraviti vrlo diskretno i dati bebi udobnost i mir da svoj obrok pojede bez ometanja i to tako da ju njime pokrijete. Imate li priliku, Sling može poslužiti kao zipka, a ako je vaše dijete friški hodač, namjestite li Sling oko bebinih prsiju imat će siguran oslonac u slučaju  spoticanja, a vaša leđa neće biti stalno savijena.

Sa Slingom ćete se u večernjim satima prošetati rivom ili špicom i neće vas smetati gužve jer ne morate gurati kolica ispred sebe i gaziti kotačima stopala potpunih stranaca koji niti ne razumiju riječ: ”Oprostite” ili “ Samo malo, molim vas”.

Ako je beba na krutim obrocima i već samostalno sjedi, sa Slingom ćete na bilo kojoj stolici napraviti čvrstu i sigurnu sjedalicu za svog malog izjelicu.

Dakle, osim što Sling u svojoj osnovnoj funkciji nosiljke dopušta više od 5 različitih položaja nošenja u odnosu na dob i motorički razvoj vaše bebe, spreman je udovoljiti  gotovo svim ljetnim potrebama i uspješno odraditi funkciju prekrivača, zipke, podloge za previjanje i podloge za spavanje, zaštite od sunca, pomagala za prohodavanje, hranilice, diskretne dojilice, torbe za kantice i grabljice, suncobrana … Jedina stvar koju Sling ne može mijenjati je pravilno montirana dječja autosjedalica bez koje ionako ne bi išli na more. Zato Sling na rame i pravac ljetovanje.